Bahan2:
Ø (utk 35 biji ketupat
saiz biasa. Kuantiti berdasarkan saiz daun yg digunakan)
Ø 1 kg beras pulut
Ø 1 ½ kg santan pekat
Ø 1 cubit garam atau
secukup rasa
Ø Beberapa helai daun
palas
Cara2 Membuat Ketupat
Palas:
1.
Beras
pulut dibersihkan dan toskan airnya. Asingkan.
2.
Kemudian
masukkan beras pulut, garam dan gula.
3.
Tuang
santan ke dlm periuk sehingga paras pulut dan didihkan.
4.
Kacau
pulut sehingga separuh masak ataupun sehingga airnya kering dan pulut tidak
lagi melekat di kuali. Gunakan api sederhana dan sentiasa mengacau supaya pulut
tidak melekat dan hangus.
5.
Padamkan
api. Angkat kuali dari dapur ddan biarkan pulut sejuk.
6.
Ambil
sehelai daun palas yg tlh dibersihkan dan balut spt biasa. Buat sehingga habis
kesemuanya.
7.
Rebus
atau kukus lebih kurang 30 min ke 1 jam.
yg benar2 tulis:
No comments:
Post a Comment