Monday, 21 July 2014

KETUPAT PALAS

*okeh smlm entry sal camna nak buat kelongsong arini camna nak buat ketupatnya...huhu:D

Bahan2:
Ø  (utk 35 biji ketupat saiz biasa. Kuantiti berdasarkan saiz daun yg digunakan)

Ø  1 kg beras pulut

Ø  1 ½  kg santan pekat

Ø  1 cubit garam atau secukup rasa

Ø  Beberapa helai daun palas



                          Cara2 Membuat Ketupat Palas:



1.    Beras pulut dibersihkan dan toskan airnya. Asingkan.

2.    Kemudian masukkan beras pulut, garam dan gula.

3.    Tuang santan ke dlm periuk sehingga paras pulut dan didihkan.

4.    Kacau pulut sehingga separuh masak ataupun sehingga airnya kering dan pulut tidak lagi melekat di kuali. Gunakan api sederhana dan sentiasa mengacau supaya pulut tidak melekat dan hangus.

5.    Padamkan api. Angkat kuali dari dapur ddan biarkan pulut sejuk.

6.    Ambil sehelai daun palas yg tlh dibersihkan dan balut spt biasa. Buat sehingga habis kesemuanya.

7.    Rebus atau kukus lebih kurang 30 min ke 1 jam.













yg benar2 tulis:

No comments: